English
Infra    |   30 oktober 2014

Waternet start brugbediening op afstand

Waternet start brugbediening op afstand
Met het op afstand bedienen van de Buiksloterdraaibrug in Amsterdam Noord heeft demissionair wethouder Carolien Gehrels op vrijdag 28 maart jl. de bediencentrale van Waternet officieel geopend.

Start brugbediening op afstand
Met het op afstand bedienen van de Buiksloterdraaibrug in Amsterdam Noord heeft demissionair wethouder Carolien Gehrels op vrijdag 28 maart jl. de bediencentrale van Waternet officieel geopend. Onder het toeziend oog van ongeveer 150 genodigden werd de bediencentrale in gebruik genomen door de wethouder.

In april kunnen de eerste drie bruggen in Amsterdam Noord vanuit deze centrale bediend worden. De eerste drie bruggen zijn voorzien van camera’s , communicatie en een PLC systeem om de bediening op afstand  mogelijk te maken.

'De brugbediening vanuit een centrale draagt bij aan verbetering van de bereikbaarheid en infrastructuur van Amsterdam op het gebied van zowel land-en vaarwegverkeer"

Flexibelere brugbediening     
Met deze nieuwe techniek kan Waternet de plezier- en beroepsvaart beter bedienen door flexibelere openingstijden toe te passen. Bruggen kunnen zo voor de scheepvaart flexibeler worden bediend en op doorgaande vaarroutes kan overal 24-uurs bediening worden ingevoerd. De scheepvaart kan dan efficiënt door Amsterdam varen zonder al te veel oponthoud.

De bruggen worden ritsend (direct achter elkaar) bediend en de schipper hoeft in principe niet meer te wachten op een brugwachter om een brug bediend te krijgen. Brugbediening op afstand is veilig. Een aantal bruggen in Amsterdam wordt al enige tijd op afstand bediend en ook in de rest van Nederland is het op veel plekken met succes ingevoerd.

Alphatron leverde de camera’s en de software om de camera’s zichtbaar en schakelbaar te maken. Waternet en Alphatron Security Systems zorgen de komende jaren dat circa 80 bruggen en sluizen geschikt zijn voor bediening op afstand.

Waternet is het enige waterbedrijf in Nederland dat zich richt op de hele cyclus. Ze zuiveren afvalwater, maken drinkwater en houden het oppervlaktewater op peil en schoon. Dit doen ze in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam.