English
Openbaar vervoer    |   30 oktober 2014

Vernieuwde camerabeveiliging Rotterdam Centraal

Vernieuwde camerabeveiliging Rotterdam Centraal
De verbouwing van de stationsomgeving in Rotterdam is gereed. Na jaren hard werken was donderdag 13 maart de opening van één van de grootste stations van Nederland. Wij verzorgden de camerabeveiliging.

De verbouwing van de stationsomgeving in Rotterdam is gereed. Na jaren hard werken was donderdag 13 maart de opening van één van de grootste stations van Nederland. Het was een feestelijke gebeurtenis, waarbij Koning Willem-Alexander het station opende en Rotterdamse grootheden zoals o.a. het ‘Rotterdamse Philharmonisch Orkest’ het openingsprogramma vulde. Betrokken partijen, reizigers en publiek waren hierbij massaal aanwezig. Alphatron Security heeft in nauwe samenwerking met Ziut, het algehele onderhoud en de vervangingen en uitbreidingen van de camera’s in het openbaar gebied verzorgd.

Rotterdams cameratoezicht als inspiratiebron
Cameratoezicht is in de loop der jaren meer en meer geaccepteerd en is inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld van vele steden en gemeenten. Zo ook in de regio Rotterdam. In Rotterdam is het uitgegroeid tot een zeer omvangrijk systeem met ongeveer 350 camera’s, kilometers bekabeling en misschien wel de grootste video meldkamer van Nederland. Vele gemeenten, politiekorpsen en zelfs buitenlandse overheden hebben zich door het Rotterdams cameratoezicht laten inspireren. Per jaar worden er middels de camera’s ongeveer 30.000 incidenten geregistreerd. Dat betekent ruim 80 incidenten per dag.

Veiligheid speelt steeds belangrijkere rol
De stationsomgeving van Rotterdam is een belangrijk gebied, want met ruim 110.000 reizigers per dag verwerkt het gebied evenveel reizigers als luchthaven Schiphol. In 2025 is zelfs de verwachting dat dit aantal toegenomen zal zijn tot 323.000 reizigers per dag. Dit door de komst van de HSL-Zuid en de Randstad Rail. Hierbij zal veiligheid een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Een sterk vernieuwd gebied
Sinds december 2012 is Alphatron Security in samenwerking met Ziut, mede verantwoordelijk voor de camerasystemen in de stationsomgeving van Rotterdam. Na een succesvolle inschrijving op een Europese aanbesteding zijn alle camerasystemen volledig in beheer genomen. Zo zijn recentelijk de camerasystemen op het Stationsplein, Kruisplein en Conradstraat in bedrijf gesteld i.v.m. het nieuwe Rotterdam Centraal Station. In het hele gebied zijn ruim 25 nieuwe camera’s geplaatst met masten en bijbehorende infrawerkzaamheden.