English
Marine & offshore    |   26 mei 2015

Koninklijke Marine kiest opnieuw voor Alphatron Security Systems

Koninklijke Marine kiest opnieuw voor Alphatron Security Systems
Op 24 april werd de Zr. Ms. Karel Doorman officieel in dienstgesteld van de Koninklijke Marine. Een videosysteem van Alphatron Security Systems draagt bij aan het dagelijks optimaal functioneren van het schip.

Het nieuwe Joint logistic Support Ship (JSS) is gebouwd zodat de Nederlandse krijgsmacht ook in de toekomst operaties buiten de landsgrenzen goed kan blijven uitvoeren. Hoofdtaken zijn wereldwijd bevoorrading op zee van maritieme eenheden, strategisch zeetransport en logistieke ondersteuning vanaf zee. Het schip heeft een grote transportcapaciteit, twee landingsplaatsen voor helikopters, biedt accommodatie aan maximaal driehonderd mensen en beschikt over een hospitaal met twee operatiekamers.

Toezichtcentrales

Al deze handelingen worden gecoördineerd en gecontroleerd vanaf de brug (navigatie, aan- en afmeren in havens) en vanuit twee toezichtcentrales: één tactisch en één technische commandoruimte. In beide centrales is continu de status van alle technische- en wapensystemen aan boord inzichtelijk. Een belangrijke ondersteunende rol is daarbij weggelegd voor een videosysteem van Alphatron Security Systems, dat is geïntegreerd in het Combat Management Systeem (operationele systemen) en het Integrated Platform Management Systeem (technische systemen) waarmee alle systemen aan boord van het schip zijn verbonden.

‘Eyecatchers’ van het videosysteem zijn de twee videowalls in beide commandoruimtes waarop zowel de realtime status van allerlei technische systemen als live beelden van tientallen camera’s van Bosch zijn te zien. Het videosysteem wordt beheerd met AVCA (Alphatron Visual Control Application), het modulaire security management systeem dat door Alphatron zelf is ontwikkeld.

De marine stelt hoge eisen aan het functioneren van alle systemen aan boord. Een technisch mankement op een logistiek ondersteuningsschip als de Karel Doorman zou immers de planning en uitvoering van meerdere missies wereldwijd kunnen verstoren. “Missies duren gemiddeld vier maanden en marineschepen zijn dusdanig ontworpen dat zij altijd en overal zoveel mogelijk zelfstandig kunnen functioneren”, vertelt Luitenant-ter-zee der 1e klasse technisch dienst ir. Robert Westdijk, Projectmanager bij bureau Technologie Integratie van de Defensie Materieels Organisatie (DMO). “Schepen kunnen bijvoorbeeld zonder sleepboten aan- en afmeren in havens. Eventuele problemen met technische systemen moeten door de bemanning zelf zijn op te lossen, aangezien het tijdens missies niet zomaar mogelijk is om installateurs of apparatuur te laten overkomen. Het onderhoud van het videosysteem wordt uitgevoerd door enkele bemanningsleden die hiervoor trainingen hebben gevolgd. Bepaalde reserveonderdelen zijn aan boord, maar gelet op de beschikbare ruimte is het natuurlijk niet de bedoeling steeds een groot aantal reserveonderdelen op voorraad te moeten hebben als die niet worden gebruikt.”

Schokbestendig

De camera’s zijn verspreid over het hele schip geïnstalleerd. Direct onder de brug helpen camera’s aan zowel stuurboord- als bakboordzijde bij het aan- en afmeren in havens, terwijl op het helikopterdek en het voertuigendek PTZ-camera’s zijn aangebracht om alle bewegingen van landende en opstijgende helikopters en over het dek manoeuvrerende voertuigen nauwkeurig in beeld te brengen. Andere vaste camera’s ondersteunen logistieke processen of geven de status van apparatuur weer. “Aangezien het schip voortdurend in beweging is, zowel op volle zee als tijdens het laden en lossen, moeten alle camera’s schokbestendig zijn. De buitencamera’s dienen daarnaast te functioneren onder alle weersomstandigheden en bestand te zijn tegen zeewater”, zegt Hans Biesheuvel, Hoofd Technische Dienst bij Alphatron Security Systems. “Deze camera’s zijn daarom voorzien van een robuuste, corrosiebestendige behuizing van Videotec met PTZ-mechanisme en ruitenwisser. Voor het zeebestendig wegwerken van de bekabeling moesten we desalniettemin een specifieke oplossing ontwikkelen om alle aansluitingen waterdicht te maken.”

“De jarenlange ervaring die Alphatron heeft opgebouwd op schepen van de marine helpt bij het ontwikkelen van dergelijke oplossingen”, zegt Remko Bischoff, commercieel directeur bij Alphatron Security Systems. Het bedrijf leverde in de afgelopen jaren onder meer camerasystemen voor nieuwe patrouilleschepen en verzorgde de omschakeling van analoge naar digitale systemen op het amfibisch transportschip Zr. Ms. Rotterdam. “Het passend maken van camerabeelden voor de videowalls in beide commandoruimtes en de integratie van de video management software in het beheersysteem van de marine: het zijn allemaal typische maatwerk oplossingen die bijdragen aan het grotere geheel: de Karel Doorman als één van de grootste beveiligingssystemen van Nederland.”

Foto Ministerie van Defensie & Tekst blad Beveiliging